Пон - Саб 11:30 - 19:30

Психологија на привлечноста: Што не спојува со другите луѓе?

Ако застанеме за момент да размислиме за аспектите на привлечноста што ја чувствуваме кон саканата личност, би си поставиле низа прашања: Што нè зближи со партнерот? Што не доведе до пријателство или романса? Што ни помага да ја одржуваме интимната врска?

Обично наклонетоста кон луѓето расте прилично лесно без ние да го сфатиме тоа. Сепак, социјалната психологија собра многу информации за психолошките фактори кои ја поттикнуваат привлечноста.

Како што рекол Аристотел во својата Апотегма: „Убавината е најдоброто писмо со препорака“.

Три состојки на формулата за привлечност

За да ја разбереме психолошката хемија што нè поврзува со луѓето, треба да се фокусираме на трите основни состојки кои ја будат нашата привлечност кон нив, кои нè поттикнуваат да гледаме позитивно на нив и да се чувствуваме емотивно блиски со нив.

За да започне врската, неопходно е двајца луѓе да се чувствуваат блиски. Да се ​​биде близок со некого и да го чувствуваме неговото присуство во нашиот животот како нормално, прави да се чувствуваме благодарни.

Барем на почетокот, физичката близина е многу важна, бидејќи негува чувство на блискост и сигурност што прави да се чувствуваме удобно со луѓето околу нас.

Овој емоционален одговор се должи на ефектот на близина, што ни помага да разбереме дека она што е познато е исто така безбедно, достапно и пожелно. Со други зборови, со текот на времето, самото присуство на тие луѓе прави да се чувствуваме како дома.

Сепак, не е само физичката и емоционалната блискост што генерира одговор на задоволство кај нас, туку и збир на други состојки како физичката привлечност се неопходни за да се материјализираат во вкусен рецепт за спојување на две души.

За да откриеме какви карактеристики мора да има оваа состојка, треба да погледнеме што влијае на нашите впечатоци за нечија искреност, интелигенција и личност. Постојат повеќе студии кои откриваат дека она што влијае на нас е нешто многу поповршно: изгледот.

Може да биде збунувачки, но изгледот на другите многу влијае на нас кога треба да го направиме првиот потег. Тоа е затоа што според изгледот ние имаме тенденција да предвидуваме или судиме колку другиот е среќен, чувствителен и социјализиран. Во оваа смисла, колку личност ја сметаме за попривлечна, толку подобри психолошки карактеристики и припишуваме (овој ефект е познат како alone eфект).

Можеби изгледа неправедно. Бидејќи колку повеќе се гледаме со некоја личност и уживаме во контакт со неа, толку помалку ги гледаме физичките несовршености, па нашата физичка привлечност се зголемува и станува поочигледна.

Како што напиша Шекспир во Сонот на летната ноќ: „Љубовта не гледа со очите, туку со умот“.

Дали те сакам затоа што си убава или убава си затоа што те сакам? – ја праша принцот Пепелашка.

Љубовта е потрајна кога двајца луѓе имаат многу заеднички нешта. Склони сме да се дружиме со познаници во кои препознаваме сличности, и како што ги запознаваме, сè повеќе се идентификуваме со нив.

Размислувањето, чувствата и покажувањето интерес на сличен начин е она што не зближува. Сепак, како што сите знаеме, невозможно е 100% поклопување. Да беше така, сè би било ужасно и иритирачко и веројатно ќе беше невозможно да се воспостави врска со таква личност.

Како што можеби претпоставувате, привлечноста и сличноста не се единствените состојки кои ни помагаат да негуваме убава врска. Ги сакаме луѓето кои не сакаат, со кои се однесуваме понежно.

Веројатно, за да го дадеме суштинската нота на љубовта кога се зближуваме со некого, потребни ни се одредени нематеријални состојки, мешавина од желби, чувства и позитивна енергија. Ова е, без сомневање, тајната и уникатна состојка зад специјалниот рецепт за врска меѓу двајца луѓе.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top