Пон - Саб 11:30 - 19:30

ПАРАДОКСАЛНА ТЕОРИЈА НА ПРОМЕНИ

Како да созрееме кога ќе сфатиме дека нема начин?
Дали често си давате ветување дека ќе се промените – да почнете да јадете правилно, да
спортувате, да поминувате помалку време на социјалните мрежи? Колку пати сте си ветиле дека
ќе започнете нешто ново, дека ќе направите нешто поинаку од понеделник? А колку понеделници
поминаа?

Што не спречува да ја направиме промената?

Во обидот да се промениме, често наидуваме на внатрешен отпор. Тоа може да биде во форма на
мрзеливост, разни изговори или ненадеен пад на енергијата. Зошто се случува ова.
Таканаречената парадоксална теорија на промена помага да се помират двата дела. Нејзината
суштина е да ги прифатиме оние наши карактерни црти и квалитети кои ги сметаме за
„негативни“. На пример, мрзеливост.

Кога се критикуваме себеси за нашите недостатоци, тоа одзема огромен дел од нашата внатрешна
енергија. На крајот на краиштата, самокритичноста нè обезвластува и прави да се чувствуваме
угнетено, здробено и скршено. Несигурни во сопствената вредност, почнуваме да се обвинуваме
себеси за нашата немоќ… И така, сè се врти во круг.

За да излезете од магичниот круг, треба да престанете да се фокусирате на вашите недостатоци и
да се критикувате себеси поради нив.

Доста е болно чувството да се соочиме со нашата незрелост. Да се ​​разбере дека времето
поминало и ништо не може да се врати назад, нема што да се прави и да се менува таму и тогаш.

Ова искуство може да биде толку збунувачки и измачувачко што последното нешто што сакаме е
да останеме во него. За да се справиме со сета поплава од чувства што не исполнуваат, често
тргнуваме по некои одбранбени патишта:

Како прво
– Да се обидеме да исфрлиме сè на некого околу себе, вклучувајќи ја и нашата вина,
правејќи го другиот да се чувствува виновен.

Како второ
– Да се извлечеме од протокот, кој најчесто се манифестира во обидот да се управува
– На акција: „што да правам?“, „што да правам?“, „дај ми совет!“ (на терапевтот);
Или
– До заклучоци: „ова мора да значи…“, „објаснувањето е…“, „според квантната теорија…“;

Или

  • На телесна реакција: „Ми се гади!“, „Мислам дека се разболувам, изгледа ќе го
    пропуштам нашиот следен состанок“;

Или
– Да побрзаме да станеме она што сакаме да бидеме, да се залажуваме дека сме веќе она
што сè уште не сме – да избегаме во спротивното, за што ќе кажам уште малку.

Постојат многу опции за трчање.

Опседнати со желбата да ја напуштиме точката на нетолеранција час поскоро и да направиме скок
во посакуваната промена, подготвени сме да сториме се само за да останеме таму каде што е
важно да останеме токму сега.
За жал, оваа брзање и акција игра лоша шега кога се стремиме кон вистинска трансформација.
Всушност, фаќањето на овие патишта ја врши функцијата на „спасување“ од себе, оттргнување од
својата вистина.
Зборувајќи за „патот“ на трчањето во спротивното… За жал, не можеме да созреваме преправајќи
се дека сме зрели, како што можеме да станеме храбри со препуштање на бестрашноста; да се
ослободиме од нашата срамежливост, меланхолија, практикување отвореност, позитивност итн.

Како што рече Станислав Лежи Јец:
„Дното останува дно, дури и кога е на врвот“
Колку и да се преправаме дека сме тоа што не сме, нема да станеме она другото, туку ќе останеме
исти, но преправајќи се дека сме нешто.

Што навистина го менува човекот?
Парадоксалната теорија на промена на Арнолд Бајзер вели:
„Промените се случуваат не кога со сите сили се стремиме да ја промениме нашата состојба, туку
токму во тој момент кога длабоко ги прифаќаме особеностите на оваа состојба.
Парадоксалната теорија на промена е дел од парадигмата на гешталт терапијата. Гешталт
терапијата се фокусира на процесот и на она што се случува во сегашниот момент, а не на
содржината (она што се дискутира). Целта е клиентите да станат свесни за ШТО прават и КАКО го
прават тоа, и со тоа да идентификуваат како можат да научат да се прифаќаат себеси и/или да се
менуваат. Накратко, парадоксалната теорија за промена може да се опише на следниов начин:
промената се случува кога човек прифаќа дека е тоа што е, а не кога се обидува да биде тоа што
не е.Со други зборови, не можеме да се промениме себеси или некој друг за да постигнеме некој
идеал (формиран од нас, од општеството, од семејството итн.). Можеме да постигнеме промени
на природен, значаен и конзистентен начин ако си дозволиме себеси и другите да бидеме тоа што
сме. Во овој поглед, гешталт терапевтот не ја презема улогата и одговорноста на „оној што
менува“, туку го охрабрува и поддржува својот клиент да осеќа, да чувствува, да биде свесен КАДЕ
и КОЈ Е во сегашниот момент.Луѓето често доаѓаат на терапија кои се растргнати помеѓу она што
чувствуваат дека треба да бидат и кои мислат дека навистина се. Во гешталт терапијата, сe дека
смета доколку терапевтот активно се обидува да го промени својот клиент, тој создава услови за
појава на нездрава ситуација, во која терапевтот ја презема улогата на таканареченото „горно
куче“, а клиентот ја презема улогата на таканареченото „долно куче“. Тоа е повторно
прикажување на постојаниот внатрешен конфликт на клиентот помеѓу она што тој мисли дека е и
она што мисли дека треба да биде. Наместо тоа, клиентот треба да биде придружуван во процесот
на доживување на сегашниот момент и сето она што се појавило како чувства, потреби, стравови,
сензации итн.Ова е во склад со зборовите на Марсел Пруст: „Можеме да се излечиме од
страдањето само ако го доживееме целосно“. Парадоксалната теорија на промена е применлива
во различни животни ситуации како што се:

  • Тажен клиент (по смртта на некој близок) кој не сака и не дозволува да доживее тага и се
    спротивставува на ова искуство; – клиент кој не си дозволува да почувствува лутина и се
    бори со ова чувство.

Во таквите внатрешни конфликти, човекот обично чувствува вина или лутина против себе ако
„попушти пред слабоста“ да го доживее „забранетото“ чувство.Ослободувањето од овој
внатрешен конфликт може да се постигне со прифаќање (не поднесување оставка) на
моменталната ситуација и со доживување на сè што ја придружува како чувства, сензации, мисли.

Но, само да беше толку лесно!

Реално гледано, ова е најтешко, бидејќи ако допреме некои од нашите непожелни
карактеристики, внатрешните морални инстанци веднаш испливаат на површина. И тогаш текот на
процесот станува загрозен, ризикувајќи да се претвори во самоизмама. Болно е да ја прифатиме
нашата несовршеност, неспособност, ограниченост, бидејќи да бидеме такви веројатно на некој
начин значи нешто многу лошо за нас – неизмерна вина, страв од казна, отфрлање, длабока тага,
којзнае што друго…
Што друго?
Што всушност, ако сме такви какви што сме? Кој и кога ни покажа дека ова е лошо? И колку беше
лошо? Кого сакавме да му угодиме со тоа што „да бидеме”или „да не бидеме”такви или други?
Сакавме да угодиме за нешто да се случи или нешто да избегнеме, но што? Една западна авторка
и терапевт опишала еден нејзин клиент кој не можел да си дозволи да биде невнимателен и
отишол до крајност да запише сè за да не пропушти ни најмал детал. Ова не ја направи
повнимателна, туку едноставно „пишувашта“. Се испостави дека „да бидеш невнимателна“ и е
толку страшно, затоа што еднаш… нејзината мајка во такви моменти била многу лута и можела да
не зборува со ќерка си со денови како казна. Ќерката вложила огромни напори да ја врати
наклоноста на мајка си и, ако е можно, да не повтори слична ситуација. А веќе како возрасна
запишувала запишувала…Во друг ваков пример е опишан еден млад човек кој се срамеше од
бавното размислување и реакција. Обземен од стравот да не биде „откриен“, се криеше зад
претерано брзање на постапки и ментални заклучоци, кои не го правеа побрз, туку непријатно
избрзан и често смешен. Преку терапијата, стана јасно дека неговиот страв да се следи себеси и
неговото темпо (бавно, но продуктивно) е всушност резултат на остри, понижувачки критики од
луѓе важни за него, кои се чинеше дека си играат нешто свое на неговиот грб. Навикнат на нивното
расудување, тој го очекуваше истото и од терапевтот(пренесување) и од сите останати околу него
во принцип, што послужи како појдовна точка за работата на прифаќање и реинтеграција на
конкретниот аспект на неговата личност.Тешко е да се сретнете со вашите „несовршености“.
Дотичните, по правило, раѓаат страв од „страшни последици“ – во секој случај различни: бојкот од
мајката, понижување од таткото, срам од наставникот пред целото одделение, потсмев од некој
значаен (ќе мислиш на други), отфрлање…
Тешко е и може да биде многу тажно да откриете дека не сте „совршената“ личност каква што се
очекуваше да бидете од најраните години.

Не е случајно што Гешталт терапијата посветува толку многу време и труд на разбирање на
содржината и изворите на пораките на споменатите случаи на Суперего и нивните размислувања
за актуелноста, иако низ многу призми и прекршувања. Процесот на психотерапија, како да се
каже, ги поставува слоевите што личат на бајковитото распаѓање на херојот (како во многу
магични бајки) – симболичната смрт, проследена со процесот на жалост, а потоа и „собирот“ на
херојот во нова целина.
Овде мораме да забележиме дека процесите како што се прифаќањето и промената одат рака
под рака со процесот на тагување.

„За да го излечите страдањето, мора целосно да се потопите во него“.Марсел.Пруст.

А што да правиме со нашата „незрелост“ (или друга непожелна особина, општествено
непосакувана емоција, болно и суспендирано чувство, нашата болка или „забранета“ состојба)?

Како прво, да останеме со неа, како и со тагата по тоа дека можеше да биде се на поинаков начин,
што, за жал, не се случи. Искрено да се жалам за неоствареното, неслученото, невозможното…
Добро е да се погледне нашиот болен „дел“ – сите негови облини.
Ајде да го слушнеме – „што ни кажува?
Да сочувствуваме со него, свесно да го чекориме по патиштата на нашето секојдневие.
Тоа е наше. Ако успееме да ја препознаеме, прифатиме, присвоиме таква каква што е, ќе го
запреме колосалниот одлив на нашата витална енергија фрлена во негирањето и потиснувањето
на аспектот на личноста за која станува збор, како и можниот конфликт со истата проектиран во
другите.
Со прифаќањето, ние го разоружуваме она што тивко не „управуваше“ од темните ќошиња на
душата и отсега ја преземаме одговорноста за нашето повторно раѓање, нашата промена, нашето
созревање.

„Јас сум јас. Јас се поседувам себеси и можам соодветно да управувам со мојот живот“.
Вирџинија Сатир.
Промената се случува кога некој ќе го прифати она што Е во моментот.
Не она што САКА да биде.

Целосно да се доживее што Е пред да се погледне што МОЖЕ ДА БИДЕ.

Гешталт терапијата не верува дека се случуваат фундаментални промени сè додека не дојде до
вистинско прифаќање на целата наша личност, вклучувајќи ги и аспектите од кои се плашиме, се

срамиме, засрамиме и сакаме да ги елиминираме од нашите животи. Оваа едноставна теорија на
промена е основен и водечки принцип во гешталт терапијата.
Додека сакаме да „промениме, отстраниме, да се ослободиме од, исечеме, искорениме…“ дел од
нас на јазикот на душата ова се преведува како „Не те прифаќам таков каков што си!“
Ако се концентрирам на она што решив да го „отстранам“, ризикувам тоа да стане уште посилно и
разрушително.
Но, што правиме кога е толку тешко да прифатиме нешто што толку … ни ги уништува животите и
среќата? Повеќето луѓе кои влегуваат во лична терапија доаѓаат со идеја да променат нешто на
себе според нивната идеја за подобар живот, што често вклучува „ослободување“ од однесување,
карактер, квалитет или чувство. Така, тој ја вложува целата своја енергија да каже „НЕ“ за себе и за
она што Е во моментот, што е токму она што ја прави промената невозможна.Има потреба да го
испитаме и забележиме она што е веќе во нас пред да побрзаме да го промениме. Меѓутоа, ако
размислите за тоа, многу е потешко да останете со него и многу полесно да размислувате за
промена. Ова е и моментот на бегство од себе.
Често може да се помисли: “Јас го прифатив. Сега што?” – но ова не е вистинско прифаќање.
Вистинското прифаќање се дефинира со тоа што не сме фиксирани на крајниот резултат и го
сакаме она што е.Кога вистински го прифаќаме во нашите срца, нема да треба да бараме да го
промениме. И тоа доаѓа природно. Душата ја препознава вистината и не може да се манипулира
со неа.

Секогаш имаме избор и зависи само од нас – да се вртиме во маѓепсаниот круг на размислување
„Како да се промениме? Или осмелувајте се да истражите „Што е навистина?

Останувањето во моментот е движење. Ова не значи да дадам отказ и да не правам ништо, туку
да се истражувам и набљудувам себеси, што ми дава избор во животот.
Гешталт терапијата нема за цел да ја трансформира надворешната ситуација или да менува нешта,
луѓе или настани. Наместо тоа, фокусот е на трансформирање на внатрешната перцепција и
начинот на кој ја перципираме реалноста, односите и начинот на кој ги перципираме и
доживуваме различните ситуации во нашите животи. Терапевтската работа поттикнува
истражување на ново лично искуство и свесност.

Гешталт терапијата е терапевтски процес во кој клиентот одлучува да погледне одредени
прашања и тешкотии во неговиот живот. Клучен е моментот кога човекот ќе одлучи да започне
психотерапија – се смета дека е најтешкиот и во исто време потпорен чекор во кој ја декларира
својата желба за работа и промени. Тоа е исто така првиот чекор на самоподдршка и грижа за
себе.

Важно е да се запамети дека работите ќе станат полесни оттука па натаму, бидејќи ова е
пресвртната точка на промена на тема која е проблематична за нас. Личната терапија е погодна за
секого и за речиси секоја состојба што предизвикува непријатност или едноставно сакате
поголема свест за вашиот живот. Дури и ако работите на една специфична тема во вашиот живот,
терапевтската работа има корисен ефект врз другите аспекти од вашиот живот, како и врз луѓето
околу вас.

Можеби доживувате некои тешкотии во вашиот живот… како што се лично страдање, партнерски
односи, анксиозност, замор, осаменост, тага поради загуба, прекумерна срамежливост, депресија,
хиперактивност, недостаток на концентрација, сексуални или емоционални тешкотии,
нарушувања во исхраната, проблеми со деца, родители, работодавци, проблеми поврзани со
финансии, физички или психосоматски болести, тешкотии во донесувањето одлуки итн.
Можно е генерално да се чувствувате добро, но би сакале да го искористите својот максимален
потенцијал, да бидете посвесни, покреативни, покреативни, спокојни и воопшто да ги збогатите
вашите врски и партнерства. Можеби и вашиот професионален живот кој вклучува работа со луѓе
и би сакале да го продлабочите и подобрите вашето разбирање за другите и за себе.
Гешталт терапијата ни помага да ги идентификуваме блокадите и тешкотиите во нашите животи,
да истражуваме нови начини на однесување и реагирање, да ги скротиме нашите солзи, сомнежи
и страдања… Затоа што само зборувањето за минатото не ги лекува раните. Честопати како клиент
клиент може да се изненадите што не мора повторно да ја отворате раната секој пат, но со
истражување на теми како што се поврзувам со другиот, што ми пречи, како воспоставувам
контакт во моите односи доаѓа до ново и меко природно заздравување на нашите внатрешни
рани. Она што лечи е нивно поврзување, реализирање и прифаќање во моментот, „чистење“ и
трансформирање со ново искуство. Можеби нема да можеме да го вратиме минатото, но никогаш
не е доцна да создадеме поисполнета сегашност.
Гешталт терапијата е постојана потрага по природната хармонија во нас и подобар квалитет на
живот, со што човек може да стане свој психотерапевт…
Ако нешто од ова ви одекнува, тогаш ова може да биде вистинскиот чекор за вас!
Нема ништо лошо со нас што треба да се отстрани.
Треба само да се открие.
Користена литература:
-Beisser,A.R.(1970)”The paradoxical theory of change”,vo Fagan I I.Shepherd,Gestalt Therapy Now.Palo
Alto,CA:Science and Behaviour(77-80)
-Gestalt Therapy,Dave Mann.
-Fhil Joyce and Charlotte Phils “Gestalt Therapy-step by step”.

Дејан Глинџарски – психолог во едукација за Гешталт терапија

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top